Як встановити WordPress

Під час покупки хостингу під сайт на платформі WordPress питання встановлення часто не актуальне. У більшості панелей керування вам запропонують встановити цю CMS автоматично. Процес займає кілька хвилин і виконується в один клік.

Але залишається багато випадків, коли без встановлення WP вручну не обійтися. Це може бути проєкт на власному сервері (в тому числі локальному) або на хостингу, де провайдер не передбачив автоматичне встановлення. Для таких ситуацій ми пропонуємо посібник, як встановити WordPress самостійно.

Підготовка до інсталяції

Перед початком процедури, щоб усе пройшло швидко й гладко, треба підготувати:

  • сервер (локальний або віддалений), до папок і файлів якого у вас є доступ, та який відповідає мінімальним вимогам для встановлення CMS;
  • архів з WordPress – поточну версію CMS можна завантажити на офіційному сайті;
  • зручний текстовий редактор для внесення змін до файлів – можна використовувати Visual Studio Code, Sublime Text, Notepad++;
  • FTP-клієнт для зручного та швидкого доступу до файлів на віддаленому сервері – можна використовувати FileZilla або WinSCP.

Коли все готово – переходимо до наступного кроку.

Вимоги WordPress до хостингу

Встановлення WordPress на сервер можливе з такими параметрами:

  • PHP версії 7.3 або вище;
  • MySQL версії 5.6 або MariaDB версії 10.0 та вище.

Серед найнадійніших варіантів для встановлення WordPress творці CMS називають сервери з Apache або Nginx. Це рекомендація, а не жорстка вимога.

Для вибору хостингу офіційний сайт WP рекомендує:

  • Bluehost;
  • DreamHost;
  • SiteGround.

Сам WordPress.com також пропонує купити хостинг і домен. Є кілька тарифних планів із різними можливостями та цінами. Протягом 7 днів будь-який з них можна протестувати безкоштовно.

Ми, в свою чергу, рекомендуємо нашого партнера з надійним і швидким хостингом: Tucha. Хмарні рішення (https://tucha.ua/). Ви можете ознайомитись з можливостями кожного варіанта, щоб зробити свій власний вибір.

Як встановити WordPress на хостинг за 5 хвилин

Цей спосіб підійде, якщо ваш хостинг-провайдер підтримує можливість створення й редагування файлів у папках сервера.

Особливість встановлення за 5 хвилин у відсутності потреби створювати файл wp-config.php та інші. Весь процес забезпечує сама CMS.

1. Завантаження файлів WordPress на сервер

Із завантаженого архіву з дистрибутивом CMS треба розпакувати файли.

розпакування файлів CMS

Далі потрібно вивантажити їх у кореневий каталог на сервері. Це папка, на яку буде направлений URL сайту. Зазвичай вона має назву www або public_html.

кореневий каталог на сервері

Завантажити дистрибутив зручніше за допомогою FTP-клієнта, але можна використовувати й панель управління хостинг-акаунту, якщо в ній передбачена функція файлового менеджера. У деяких файлових менеджерах можна завантажувати архів без розпакування та розархівувати його на сервері.

Якщо для роботи з сервером використовується SSH-доступ, то завантажити файли WordPress в потрібну папку можна безпосередньо з репозиторію. Для цього:

  1. Введіть команду: wget https://ua.wordpress.org/latest-ru_RU.zip
  2. Розпакуйте на сервері отриманий архів командою: tar-xzvf latest-ru_RU.zip

При цьому файли потраплять до папки wordpress у тій же директорії, куди завантажено zip. Це означає, що вміст цієї папки треба перемістити до кореневого каталогу.

2. Створення бази даних

Для управління сайтом на Вордпрес використовується одна з баз даних: MySQL або MariaDB. Найчастіше йдеться про першу. Є багато способів створити базу даних:

  • створити на власному комп'ютері та вивантажити дамп на сервер;
  • скористатись веб-додатком phpMyAdmin, створеним для управління СУБД MySQL;
  • додати через панель управління хостингу.

Як правило, хостинг-провайдер дозволяє автоматично генерувати базу даних для встановлення CMS. Процедура виглядає приблизно так:

  1. У панелі управління хостинг-акаунту треба знайти розділ «Бази даних».
  2. Заповнити запропоновану форму, яка містить такі поля:
  • назва бази даних;
  • ім'я користувача;
  • пароль для входу та управління;
  • префікс таблиць, якщо необхідно використовувати СУБД для кількох копій WordPress.

Зверніть увагу, щоб користувач отримав повний набір прав. Йому має бути доступне створення та редагування таблиць баз даних, якщо такі опції передбачені.

Рекомендуємо зберегти усі введені дані під рукою, щоб до них був швидкий доступ. Вони ще знадобляться в процесі встановлення CMS.

3. Встановлення у браузері

Коли базу даних створено, а файли розміщені на сервері, починається безпосередньо інсталяція WordPress. Для цього треба перейти на сайт за посиланням: http://ваш-домен.com/wp-admin/site-health.php. При цьому в браузері повинне відкритися вікно початку встановлення.

початок встановлення WordPress

Після ознайомлення з інформацією, тиснемо на єдину кнопку – «Вперед».

підключення до бази даних

У формі, що відкрилася, треба ввести назву створеної бази даних, ім'я та пароль користувача, сервер (тут залишаємо localhost).

Якщо потрібно працювати в одній базі даних з кількома копіями CMS, то можна вказати префікс для таблиць. Всі ці дані будуть внесені до файлу wp-config.php, що генерується.

Якщо все заповнено коректно, то з'явиться наступне вікно, де можна запустити процес інсталяції. У ході встановлення потрібно буде заповнити ще кілька полів:

  • назва сайту;
  • ім'я користувача (адміністратора сайту для входу до адміністративної панелі CMS);
  • пароль для входу в адмінку (не ставте стандартні комбінації);
  • адресу електронної пошти адміністратора;
  • прапорець відкриття сайту для індексації (рекомендується при створенні ресурсу залишати його знятим та відкривати сайт для індексації лише, коли він створений та наповнений).
базові налаштування під час встановлення CMS

WordPress завершує встановлення, створює користувача. В результаті, якщо процедура завершена успішно, то ви побачите повідомлення про це.

успішне встановлення WordPress

Кнопка «Увійти» приведе вас в адміністративну панель сайту, де у вас буде змога почати працювати з ресурсом.

4. Перевірка результату

Іноді WordPress встановлюється неправильно, тому краще все перевіряти перед початком активного використання. Для цього відвідайте сторінку: http://ваш-домен.com/wp-admin/site-health.php та ознайомтеся з інформацією про хід встановлення:

інформація про встановлення WordPress

Кроки інсталяції WP зі створенням файлу wp-config.php

Якщо під час автоматичного встановлення щось пішло не так, можна скористатися другим варіантом. Для цього пройдіть такі кроки:

1. Створення бази даних

Як і у випадку з автоматичним встановленням, треба створити базу даних MySQL та користувача в ній з повними правами доступу.

2. Розпакування архіву з дистрибутивом

Вийміть файли з zip-архіву, завантаженого з офіційного сайту WordPress.

3. Створення та редагування файлу wp-config.php

Від самого початку в архіві з CMS wp-config.php немає. Потрібно знайти у вилученій папці файл wp-config-sample.php і перейменувати його, прибравши -sample. Тепер основний файл конфігурації платформи WordPress створений.

Переходимо до зміни налаштувань:

  1. Для цього потрібно відкрити файл у будь-якому зручному текстовому редакторі.
  2. Далі знайдіть наступні рядки та внесіть у них відповідні дані:
  • define('DB_NAME', 'ххх'), де ххх – назва створеної вами бази даних;
  • define('DB_USER', 'хххх'), де хххх – ім'я користувача;
  • define('DB_PASSWORD', 'ххххх'), де ххххх – пароль для входу до бази даних.

Крім цих параметрів файл містить:

  • DB_HOST – найменування хоста, де розміщена СУБД. У більшості випадків цей параметр не потрібно змінювати, достатньо зберегти дефолтне значення localhost;
  • DB_CHARSET – кодування СУБД;
  • DB_COLLATE – тип порівняння символів у вибраному кодуванні.

Тут також можна задати спеціальні ключі аутентифікації – це набори символів, які використовуються у певних місцях коду WP для захисту від злому:

  • AUTH_KEY;
  • SECURE_AUTH_KEY;
  • LOGGED_IN_KEY;
  • NONCE_KEY;
  • AUTH_SALT;
  • SECURE_AUTH_SALT;
  • LOGGED_IN_SALT;
  • NONCE_SALT.

Щоб швидко згенерувати ключі можна скористатися спеціальним сервісом від WordPress: https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/

Префікс таблиць – $table_prefix = 'wp_'. Він додається до найменування всіх таблиць. Цей параметр використовується для запуску кількох екземплярів Вордпресу з однієї СУБД.

Також це ще один спосіб підвищити безпеку сайту: якщо поставити унікальне поєднання символів в якості префіксу, то можна значно ускладнити злом бази.

4. Вивантаження файлів на сервер

З використанням FTP-клієнта або файлового менеджера хостингу, завантажте файли WordPress у кореневий каталог сайту або в підпапку, якщо CMS управлятиме лише певним розділом сайту.

5. Встановлення у браузері

Перейдіть за посиланням: http://ваш-домен.com/wp-admin/site-health.php, або: http://ваш-домен.com/papka/wp-admin/site-health.php.

Там де ваш-домен.com ви вписуєте зареєстроване доменне ім'я, а там де papka – назву підпапки, в яку ви завантажили файли WordPress.

Якщо всі налаштування правильні і файли завантажилися коректно, то в браузері з'явиться вікно інсталяції. Далі йдуть кроки, аналогічні описаним вище при автоматичній інсталяції CMS.

Інсталяція WordPress на VPS під Ubuntu

VPS потрібен, якщо у вас буде багато записів (товарів при використанні плагіна WooCommerce) на сайті і ви будете проводити активне SEO для залучення великого трафіку.

Важливо розуміти, що налаштування VPS підходить для тих, хто розуміється на серверному програмному забезпеченні, його встановленні та правильному налаштуванні, а також володіє навичками роботи з командним рядком Linux.

Якщо ви все ж таки вибрали для себе цей спосіб, то перед початком встановлення CMS на сервер потрібно поставити:

  • веб-сервер Apache;
  • PHP;
  • MySQL.

Знадобиться також SSH-клієнт для підключення до сервера.

1. Встановлення Apache

Щоб поставити Apache 2 Web Server на Ubuntu, в SSH-клієнт потрібно ввести команди:

  • sudo apt-get install apache2
  • sudo service apache2 start

Щоб перевірити правильність встановлення Apache, перейдіть за посиланням: http://ваш-домен.com/wp-admin/site-health.php, де ваш-домен.com – зареєстроване доменне ім'я. Якщо сервер працює, з'явиться дефолтна сторінка:

дефолтна сторінка встановлення Apache 2

2. Встановлення PHP

Для встановлення на сервер PHP й набору бібліотек введіть команду:

  • sudo apt-get install php7.0 php7.0-mysql libapache2-mod-php7.0 php7.0-cli php7.0-cgi php7.0-gd

Щоб перевірити правильність інсталяції PHP, створіть простий php-файл. Для цього введіть команду:

  • sudo nano /var/www/html/file.php

У вікно текстового редактора, що відкрилося, вставте код:

<?php

echo "Hello world!";

?>

Збережіть і закрийте файл. За посиланням: http://ваш-домен.com/file.php має відобразитися текст Hello world! Це означає, що PHP працює правильно.

3. Встановлення MySQL

Введіть команду:

  • sudo apt-get install mysql-client mysql-server

Встановіть надійний пароль для root-користувача. Далі потрібно створити базу даних, внести її параметри у файл wp-config.php і запустити інсталяцію WordPress.

4. Встановлення CMS

Для завантаження дистрибутива та розпакування архіву на сервері потрібно ввести команди:

  • cd /tmp
  • wget -c https://wordpress.org/latest.tar.gz
  • tar -xzvf latest.tar.gz

Щоб перенести файли CMS у потрібну директорію Apache Server, введіть команду:

  • sudo cp -R wordpress/* /var/www/html/

Для визначення прав на читання-запис файлів і каталогів CMS введіть команду:

  • sudo chmod -R 755 /var/www/html/

5. Налаштування СУБД

Для входу в консоль MySQL наберіть:

  • mysql -u root -p

Для створення нової БД потрібно ввести:

  • CREATE DATABASE ім'я_БД
  • GRANT ALL PRIVILEGES ON ім'я_БД.* TO 'користувач_БД'@'localhost' IDENTIFIED BY 'пароль_користувача'
  • FLUSH PRIVILEGES
  • EXIT

Тут зверніть увагу, що замість змінних ім'я_БД, користувач_БД, пароль_користувача, потрібно вписати ваші дані.

Щоб перейменувати файл wp-config-sample.php за допомогою SSH-клієнта, скористайтесь командами:

  • cd /var/www/html/
  • sudo mv wp-config-sample.php wp-config.php

Далі потрібно відкрити перейменований файл у текстовому редакторі nano:

  • sudo nano wp-config.php

Замість дефолтних значень змінних DB_NAME, DB_USER, DB_PASSWORD ввести вибрані параметри: ім'я_БД, користувач_БД, пароль_користувача.

Коли зміни внесені, потрібно перезапустити сервер і СУБД:

  • sudo service apache2 restart
  • sudo service mysql restart

6. Завершення встановлення

В адресний рядок браузера вставте або впишіть адресу сервера – відкриється сторінка «Встановлення за 5 хвилин».

Залишається ввести необхідні дані про сайт і адміністратора. Пройдіть процес встановлення й ваш WordPress на VPS буде готовий до роботи.

7. Перевірка коректності налаштування сайту після встановлення

Перейдіть на сторінку: http://ваш-домен.com/wp-admin/site-health.php, система вам видасть інформацію про стан встановлення CMS та коректність роботи сайту:

встановлення WordPress на Ubuntu

Якщо система видасть зауваження щодо деяких пунктів – потрібно буде виправити їх. Тут представлена документація для ознайомлення контент-менеджера: https://wordpress.org/documentation/article/site-health-screen/

Ймовірні помилки та проблеми під час встановлення

1. Error establishing a database connection

Це означає, що база даних недоступна або не відповідає. У разі виникнення помилки з'єднання з базою даних потрібно:

  • перевірити параметри СУБД, вказані у файлі налаштувань wp-config.php;
  • перевірити наявність у користувача прав на створення та редагування таблиць і записів.

Якщо не вдалося вирішити проблему самостійно, напишіть у техпідтримку хостинг-провайдера або створіть тикет.

2. Headers already sent by

Повне повідомлення про помилку може виглядати приблизно так:

Warning: Cannot modify header information — headers already sent by (output started at / /www/WP/wp-config.php: 1) in /www/WP2/wp-includes/pluggable.php on line 850

Це означає, що файл wp-includes/pluggable.php не може надіслати заголовок, оскільки це вже зроблено файлом wp-config.php (з першого рядка).

Проблема пов'язана з помилкою, допущеною під час редагування wp-config.php. Треба перевірити:

  • що перед <?php на початку файлу немає жодних зайвих символів, прогалин, порожніх рядків;
  • в останньому чи передостанньому рядку немає символів ?>, якщо виявили їх – видаліть.

Альтернативно, помилка може виникати, якщо правити файл wp-config.php в «Блокноті». Справа в тому, що ця програма може зберігати його в кодуванні UTF-8 і додавати сигнатуру.

Вирішити проблему просто – вибрати для редагування інший текстовий редактор на кшталт Notepad++ чи Sublime Text, перезберегти у ньому файл із кодуванням UTF-8.

3. Неправильне кодування бази даних

Якщо на сторінці текст відображається символами, що не читаються, слід уточнити кодування сервера, встановлене хостинг-провайдером. Щоб конфлікту кодувань не виникло, можна одразу після створення бази даних перевірити це:

  • запустити phpMyAdmin;
  • вибрати створену СУБД;
  • у полі «Зіставлення з'єднання з MySQL» вказати кодування (якщо кодування за стандартом UTF-8, обирайте пункт UTF-8_unicode_ci, якщо win-1251 – utf8_general_ci).

Якщо різниця параметрів не виявлена, перевірте кодування у файлах теми WordPress.

4. Під час встановлення відкривається порожня сторінка

Якщо після введення в адресний рядок браузера http://ваш-домен.com/wp-admin/site-health.php на сторінці нічого не відображається, то треба перевірити, чи коректно завантажені файли дистрибутива WordPress:

  • чи всі вивантажені;
  • чи в потрібний каталог.

Якщо все правильно, звертайтесь у підтримку.

Підбиваємо підсумки

Автоматичне встановлення WordPress здійснюється швидко, але не завжди коректно. У таких випадках доводиться видаляти та вручну встановлювати CMS на хостинг.

Це займає більше часу та потребує деякої експертизи. Щоб заощадити час та уникнути помилок, ви можете одразу звернутись до професіоналів.

Веб-агентство «Червоний хамелеон» створює продуктивні сайти з будь-яким функціоналом. У нас можна замовити сайт-візитку, контентний проєкт або інтернет-магазин на платформі WordPress. Залишіть заявку, щоб розрахувати вартість проєкту.

Давайте обговоримо ваш проєкт